САЩ Е СТРАНАТА С НАЙ-МНОГО СЛУЧАИ НА COVID-19

Съединените щати вече са страната с най-много случаи на коронавирус в света. По данни на университета “Джонс Хопкинс” заразените с COVID-19 са близо 86 хиляди. Смъртните случаи в Съединените щати обаче са значително по-малко в сравнение с Италия и Китай, информира на 27.03.2020 г. БНТ.

85 991 заразени с COVID-19 в САЩ. Починалите са около 1300 души, повечето от които в Ню Йорк. На брифинг в Белия дом Доналд Тръмп обяви, че неговата администрация ще представи нови указания, свързани с коронавируса. Чрез тях ще бъде определяно нивото на риск на отделните щати. Американският президент отново настоя, че хората трябва да се върнат на работа, въпреки че в 21 щата е в сила разпореждане да се стои вкъщи.

Доналд Тръмп обсъди в детайли пандемията с китайския си колега Си Дзинпин. Двете страни работят в тясно сътрудничество по въпроса, написа в Туитър президентът на Съединените щати. Той похвали китайците за напредъка им в разгадаването на новия коронавирус.
Също в социалната мрежа френският държавен глава Еманюел Макрон съобщи, че е разговарял с Доналд Тръмп, както и че се подготвя нова инициатива заедно с други страни за овладяване на пандемията от коронавируса. В съобщение на Белия дом се посочва, че Тръмп и Макрон са на едно мнение, че са необходими общи усилия на Г-7, Г-20 и петте постоянни членки на ООН, които да подпомогнат СЗО, МВФ и Световната банка, за да може бързо да се елиминира пандемията, а отражението върху икономиката да е минимално.

Още 365 души са загинали в следствие на заразяване с коронавируса във Франция, между тях е и 16-годишно момиче. Това е най-големият брой смъртни случаи за денонощие в страната от началото на пандемията. Висшият френски здравен служител Джером Саломон каза пред репортери, че общо 1696 души са починали в болница във Франция от вируса, подчертавайки, че този брой не включва тези, които са умрели по домовете си или в старческите домовете. Досега във Франция  тестовете на 29 155 души са били положителни, но реалният брой на заразените вероятно е далеч по-голям, тъй като тестове се правят само на високорискови пациенти, коментира Саломон.