РОДИХА СЕ ПЪРВИТЕ ГЕНЕТИЧНО МОДИЦИЦИРАНИ БЕБЕТА В СВЕТА

Първите генетично модифицирани бебета в света вече са факт. Те ще бъдат резистентни към вируса на ХИВ, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на китайски учени.

Бебетата са кръстени Лулу и Нана и никога няма да се разболеят от СПИН. И при двете бебета в ембрионалния период е била прилагана новата технология Crispr/Cas9, за да бъдат редактирани гените им така, че да са устойчиви на HIV вирус. Техният баща е HIV позитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване, а учени са   извършили промяна в генетичния материал. „Дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета”, заяви изследователят Хъ Цзянкуей.

Процедурата е била приложена на 7 двойки, като бременност се е получила само при една от тях. А непосредствено след обявяването на новината китайският учен бе остро критикуван. „Това е безотговорно експериментиране с хора”, каза Питър Дъброк, председател на Германския етически съвет. И допълни, че такива експерименти трябва да бъдат осъдени.

Според него изследванията в тази област са още в начален етап и не трябва да се прилагат върху хора, защото последиците могат да са непредвидими и трудни за контролиране. Дъброк посочва, че промяната на ДНК на дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци. Затова той настоя да се създаде орган за контрол, който да е аналогичен на Международната организация за атомна енергия.