РОБОТИ ПОМАГАТ НА МЕДИЦИТЕ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА В ГРАД УХАН

Повече от 30 шанхайски роботи бяха включени в работата в болниците в град Ухан – епицентър на разпространилия се в цял свят коронавирус. Те помагат на медиците да се борят със заразата, информира БНР на 07.02.2020 г. като се позова на съобщение на Агенция „Синхуа”.

Роботите са разработени и произведени от шанхайската компания TMiRob. Те са бели на цвят, „главите” са оборудвани с пулверизатор на водороден пероксид, а в „корема” са вградени 9 ултравиолетови лампи. Умните роботи могат да изпълняват няколко вида обеззаразяване. Те са снабдени със специална технология за ориентиране в пространствата, която им позволява да избягват сблъсък с евентуални препятствия. Роботите работят денонощно по обеззаразяването в изолаторите, отделенията за интензивна терапия, операционните и в амбулаторните отделения на големите болници в Ухан, които се борят срещу коронавируса. Те помагат за намаляването на риска от взаимно заразяване между пациентите и правят работата на специалистите по-ефективна.

От началото на избухването на епидемията в края на декември в Китай с новия коронавирус са се заразили повече от 31 000 човека, а смъртните случаи вече са 636. Международната здравна организация призна заболяването за извънредна ситуация от международно значение.

Портативно устройство, което позволява ефективно да се диагностицира зараза с новия коронавирус 2019-nCoV в рамките на 40 минути, бе създадено от учени в Хонконг, съобщи ТАСС. Приборът вече се използва в редица китайски градове, включително в провинция Хубей. Устройството анализира образци от секретите, отделяни от организма. За диагностика на коронавируса се използва методът на полимеразната верижна реакция. Тестът отнема приблизително три часа.

Китайски учени смятат, че панголин – люспест бозайник, който се търгува незаконно за люспите и месото, е потенциален междинен гостоприемник, пренасящ новия коронавирус, съобщи БТА като цитира Агенция “Ройтерс”. “Това откритие ще бъде от огромно значение за предотвратяването и контрола на произхода на вируса”, съобщи на сайта си Южнокитайският селскостопански университет, който е провел изследването.

Смята се, че разпространението на коронавируса е започнало от животински пазар в гр. Ухан. Здравни експерти смятат, че вирусът произхожда от прилепи и се е пренесъл върху хора чрез други видове. Геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99% идентичен с този при хората, съобщи Агенция “Синхуа”. “Това изследване далеч не доказва, че панголините пренасят вируса”, изтъкна Дърк Пфайфър, преподавател по ветеринарна медицина в градския университет на Хонконг. “Категорични заключения може да се правят, ако се сравни разпространението на вируса между различни видове въз основа на представителни проби, а тези със сигурност не са”, аргументира се той.

34-годишният д-р Ли Уенлианг – китайският лекар, който пръв предупреди за разпространението на смъртоносния коронавирус, почина на 6 февруари 2020 г., съобщи Агенция Bloomberg.

„Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на д-р Ли Уенлианг. Всички трябва да почетем работата, която той свърши”, написаха в Туитър от Световната здравна организация. Д-р Ли Уенлианг беше порицан от местната полиция за „разпространение на слухове” за болестта в края на декември 2019 г.