ПОЧИНАЛИТЕ ОТ COVID-19 В ЕВРОПА НАДВИШИХА ЖЕРТВИТЕ В АЗИЯ

Починалите от новия коронавирус COVID-19 в Европа надвишиха за първи път жертвите в Азия, информира на 18.03.2020 г. БНР като се позова на Агенция Франс прес.

Към 13:00 часа българско време днес смъртните случаи в Европа са били 3421, а в Азия, където Китай бе първоначалния център на епидемията – 3384.Заразените по света са 200 680, а починалите – над 8092-ма, сочат данните на АФП към 15:00 часа.

С 684 починали през последните 24 часа и общо 78 766 заразени, Европа е континентът, на който вирусът се разпространява най-бързо, аларамира Франс прес.

В Европа страната с най-много смъртни случаи е Италия – 2503.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вече Европа е център на пандемията от COVID-19.

Повече от 850 милиона млади хора или почти половината от учащото население в световен мащаб не посещават училищата и университетите заради пандемията от коронавирус, информира БГНЕС като се позова на АФП. Наричайки това „безпрецедентно предизвикателство“ за образованието, ЮНЕСКО заяви, че училища са затворени в 102 държави, а частично не работят в още 11. Организацията предупреждава, че се очакват още затваряния на училища по света.

При отменено пътуване, компанията е длъжна или да възстанови стойността на платените билети, или да пренасочи пътниците, за да достигнат крайната си дестинация, като клиентите имат право да избират между двете услуги. Това се съдържа в публикуваните днес насоки на Европейската комисия, които целят да смекчат икономическите последици от коронавируса. Засегнатите от отменени пътувания хора имат правото на посочените компенсации независимо от вида транспорт, който използват – въздушен, железопътен, автомобилен, автобусен или плавателен. Ако обаче самите пътуващи решат да отменят своето пътуване, възстановяването на стойността на билета зависи от вида му, а компаниите могат да предлагат ваучери за ползване в бъдеще, уточни еврокомисарят по транспорта Адина Вълян.