ПОДОБРЯВАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОБОЛНИ ДЕЦА В СВЕТОВЕН МАЩАБ

Борбата с рака при децата е новата задача, с която се заема Световната здравна организация, съобщи на 14.10.2018 г. Clinica.bg. Поне 60% преживяемост за болните малчугани от всяка държава е целта, която си поставиха здравните експерти на високо ниво на последния форум за незаразни заболявания. Датата, в която това трябва да стане факт, е 2030 г.

Всяка година 300 000 деца от 0 до 19 години в цял свят се разболяват от рак, показват данните на СЗО. Най-честите диагнози са левкемиите, лимфоните, мозъчните тумори, както и солидни образования като невробластомите. Няма яснота какво причинява рака при децата. Счита се, че една от водещите причини за появата му са гените.

За съжаление резултатите от лечението на децата в света не са еднакво добри. Ако процентът на малчуганите, които успяват да преборят болестта в развитите страни достига до 80%, то в бедните е около 20%. Затова СЗО иска да уеднакви стандартите за лечение, като помогне най-добрите практики в диагностиката и терапията да стигнат до всяка точка на света. За тази цел здравните експерти ще подпомогнат правителствата в опитите им да преборят болестта. Според тях повечето случаи на рак при децата могат да бъдат лекувани успешно с генерични продукти, които са достъпни и за най-бедните държави. Също така експертите ще си сътрудничат с най-добрите болници за лечение на тази диагноза като „St. Jude Children′s Research Hospital” в САЩ.