ПАПА ФРАНЦИСК ПРИЗОВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВЕТОВНО ПРИМИРИЕ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

Папа Франциск призова за световно примирие, докато се борим с пандемията от коронавирус, информира БНР на 29.03.2020 г. Светият отец отправи призива в неделната литургия, която отслужи от папската библиотека вместо на площад Свети Петър:

“Скъпи братя и сестри, през последните дни генералният секретар на ООН отправи призив за „глобално и незабавно примирие във всички точки на света“, припомняйки извънредната ситуация с COVID-19, болест, която не познава граници. Присъединявам се към всички, които приемат този призив и приканвам всеки да спре всяка форма на военна враждебност, да се изградят коридори за хуманитарна помощ, да се насочат дипломатически усилия и внимание към тези, които са в ситуация на най-голяма уязвимост. Нека в общите усилия срещу пандемията да разпознаем нуждата от засилване на братските връзки като членове на едно семейство. Нека тези усилия да ни накарат да превъзмогнем съперничествата сред лидерите. Конфликтите не се решават чрез война.“

По-рано такъв призив отправи и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и предупреди, че в опустошените от войни Сирия, Йемен и Либия няма здравни системи, а болестта не признава граници.