Папа Франциск: ДНЕС ЕС Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ЕПОХАЛНА БИТКА, НУЖНА Е СОЛИДАРНОСТ

Папа Франциск проведе празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим, съобщи БНР на 12.04.2020 г.

Обръщението му „Към Града и към света” е със сериозен политически характер, особено към Европа. Той припомни как Старият континент се възроди след Втората Световна война и изрично подчерта, че не бива да има връщане назад:”Днес ЕС е изправен пред епохална битка, от която не зависи само неговото бъдеще, но това на целия свят.” Папа Франциск изтъкна, че е нужна солидарност, а не егоизъм.

В словото си, засягащо не само проблема с COVID-19, но и други страдания по света, папа Франциск многократно каза „не” на егоизма, на безразличието и разделението, които предизвикват страх и смърт и спират триумфа на живота. Той отдели едноминутно мълчание в памет на починалите от коронавируса. Заради пандемията той не извърши ритуала Resurrexit (Възкресение), чрез който се припомня учудването на Петър пред празната гробница и атестацията на 11-те апостоли, че Христос е възкръснал. Мондовизия предаде Великденската меса на Папа Франциск.

Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово. Не е навън и не е сред хора и папа Франциск, който отслужва празничната литургия в базиликата „Св. Петър” само  в присъствието на малък брой свещеници. Много от църквите в Италия поради строгите мерки излъчваха чрез интернет своите литургии.