ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 ЗАСИЛВА ГЛОБАЛНАТА БЕДНОСТ

Икономическият спад от коронавируса може да засили глобалната бедност с до половин милиард души, информира на 09.04.2020 г. БНР като се позова на BBC.

Мрачното предупреждение идва от проучване на ООН за финансовите и човешки щети от пандемията. Това ще бъде първият път, в който бедността се увеличава в глобален мащаб за последните 30 години, сочи докладът. Разкритиeто идва преди ключови срещи на Световната банка, Международния валутен фонд и финансовите министри на Г-20 следващата седмица.

Изследването на ООН е дело на експерти от Кралския лондонски колеж и Австралийския национален университет. „Икономическата криза потенциално ще бъде дори по-сериозна от здравната“, отбелязва Кристофър Хоу от АНУ.

Докладът, който изчислява между 400 млн. и 600 млн. увеличение на бедните хора в света, посочва, че потенциалният ефект от вируса представлява сериозно предизвикателство за целите на ООН да бъде сложен край на бедността до 2030 г.

„Нашите разкрития сочат към важността на драматичното разширяване на мрежите за социална сигурност в развиващите се страни, колкото се може по-скоро“, подчертава проф. Анди Съмнър от Кралския колеж.

Докато приключи пандемията над половината от световното население от 7,8 млрд. души може да живее в бедност. Около 40% от новите бедни могат да бъдат концентрирани в Източна Азия и Тихоокеанския регион, а по около една трета в Субсахарска Африка и Южна Азия.