ОТ НАЧАЛОТО НА 2021 Г. ХОМЕОПАТИЯТА ВЪВ ФРАНЦИЯ НЯМА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ПО ЛИНИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ

От началото на 2021 година Франция няма да заплаща за лечение с хомеопатия. Това гласят промените, които въвеждат здравните власти в страната. Новата политика ще бъде налагана постепенно, информира Clinica.bg на 10.07. 2019 г. като се позова на Агенция “Ройтерс”.

Министърът на здравеопазването Агнес Бизан заяви, че системата за здравно осигуряване вече няма да връща на гражданите пари, похарчени за хомеопатично лечение. Новата политика ще влезе в сила от началото на 2021 година, като вече започва поетапното ѝ изпълнение.

До тук се стигна след като службата за контрол на системата на здравеопазването, след направен обстоен анализ установи, че алтернативното лечение не дава добри резултати. Според проучванията на контрольорите широк спектър от заболявания не се повлияват от хомеопатичното лечение.

Първите стъпки към рестрикциите започват с намаляването на сумата, подлежаща на връщане. Така на практика стойността на лекарствата ще се възстановява не на 30%, а само на 15% от стойността, която са дали пациентите.Мерките започват още от 2020 година.

“Това ще даде възможност на производителите да се реорганизират”, уточни министър Агнес Бизан пред вестник “Льо Паризиен”.