ОПЕРИРАХА ВЪТРЕУТРОБНО ДВЕ БЕБЕТА СЪС СПИНА БИФИДА

Две бебета бяха оперирани седмици преди да бъдат родени във Великобритания. Операциите, които се извършват за първи път в Обединеното кралство, са реализирани от екип от 30 лекари в Лондон, съобщи на 31.10.2018 г. Zdrave.net като се позова на ВВС.

Бебетата щели да се родят със Спина бифида (Spina bifida – от латински, „раздвоен гръбначен стълб“). Това е вроден дефект, който се състои в непълното изграждане на гръбнака по време на бременност и бебето се ражда с прекъснат гръбначен стълб. Обикновено това състояние се лекува след раждането, но възможността за възстановяване е малка и често води до преждевременна смърт.

Операциите са били извършени за 90 минути. По време на интервенцията медиците направили малък отвор в утробата на всяка майка, като внимателно съединили гръбначните стълбове на бебетата.

Интервенцията е изключително рискова, защото може да предизвика преждевременно раждане. “Ние поставихме на майката медикаменти, които спират контракциите, но все още съществува риск”, каза проф. Ан Дейвид, която работи по прилагането на този метод от три години. Майките и бебетата се възстановяват добре, казват от Лондонската болница. Остават няколко седмици до раждането и на двете деца.