НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ В УХАН ПОКАЗВА, ЧЕ ХИДРОХЛОРОКВИН ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19

Ново изследване в болница в Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавируса, разкрива потенциала на хидрохлороквин като средство за лечение срещу COVID-19, информира на 31.03.2020 г. БНР като се позова на “Франс прес”.

Изследването обхванало 62-ма заразени пациенти, като половината от тях приемали 400 милиграма хидрохлороквин дневно, а останалите не приемали лекарството. Пациентите били на средна възраст 44,7 години. Те имали симптоми на пневмония и били подложени на стандартно лечение. Белите им дробове били анализирани със скенер преди началото на изследването и след 5-дневно лечение.

Пет дни след началото на изследването пациентите, които, освен други лекарства, приемали хидрохлороквин, били в значително по-добро здравословно състояние, що се отнася до развитието на пневмонията – било регистрирано подобрение сред 80,6 % от тях, докато това се отнасяло за 54,8% от участниците в контролната група. Симптомите на треска и кашлица също намалели по-бързо сред приемалите хидрохлороквин, отколкото в контролната група.

Авторите на изследването остават предпазливи, като заключават, че потенциалът на хидрохлороквин за лечение на COVID-19 е частично потвърден.

“Като се има предвид, че понастоящем няма друга опция, изглежда обещаващо да се използва хидрохлороквин под лекарско наблюдение”, отбелязват учените.