Новият президент на ICN Анет Кенеди: ЗАЕДНО МОЖЕМ МНОГО

От 27 май до 1 юни 2017 г. в Барселона, Испания се събраха 8500 медицински сестри от сестринските асоциации на 135 страни, за да отпразнуват Конгреса на Международния съвет на медицинските сестри (International Council of Nurses), който беше най-грандиозният в историята на международното сестринство. Той бе открит с тържествена церемония и парад на нациите. Основна цел на Конгреса беше да подчертае лидерската роля на сестринството при трансформиране на здравните грижи така, че да се работи активно за постигане на устойчивите цели за развитие на Организацията на обединените нации (ООН) и осигуряване на универсален достъп до здравни грижи за всички, както и до развитие на правилни политики за запазване и възобновяване на сестринския персонал. Конгресът даде възможност на медицинските сестри да изградят колегиални и приятелски връзки, да споделят своя лидерски опит и знания и да демонстрират готовност за участие в устойчиви политики и действия глобално.

На Конгреса бяха избрани нови ръководни органи. На специална церемония новоизбраният президент на ICN Анет Кенеди получи от досегашния президент Джудит Шамиан „игла и верига“, които символизират приемственост и устойчивост на ICN. В своето слово Анет Кенеди представи своята водеща дума – „ЗАЕДНО“. Тя каза: “Заедно можем да окуражим всяка сестра да вдигне глава и да извиси своя глас, защото тя върши много работа при неблагоприятни условия и финансови рестрикции и трябва да бъде чута. Заедно можем да осигурим здравни грижи за всички, ако правителствата изпълняват препоръките на ООН. Заедно трябва да сме на масата на преговорите, за да не го направи някой вместо нас, който не разбира нищо от здравни грижи. Заедно ще убедим правителствата, че инвестициите в здравни грижи са инвестиции в хората и икономиката. Заедно ще се борим за по-добри условия на труд. Само заедно можем да реализираме колективния си потенциал и да направим света по-здравословно място за всички“.

Приветствие към Конгреса поднесе и новоизбраният Генерален директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. Той подчерта своята дълбока признателност към сестринската професия, към безценната саможертва, която правят медицинските сестри, осигурявайки здравни грижи по всички точки на света. Поздравявайки ICN  за избора на стратегически цели за постигане на здравни грижи за всички и активна дейност по целия свят в тази насока, той изрази своето убеждение, че сестрите са тези, които наистина ще променят света.Той обеща също да привлече в своя екип медицинска сестра на висока позиция и да колаборира с ICN винаги.

По време на Конгреса бяха проведени множество постерни изложения, дискусии, тематични събирания, благотворителни акции за събиране на средства за обучение на децата-сираци на медицински сестри от Африка.

Конгресът беше закрит с тържествени обещания на участващите медицински сестри към всички хора, че ще се грижат за тях всеотдайно, с много любов и висок професионализъм.

 

 
Председателят на БАПЗГ Милка Василева на Конгреса на ICN, който се проведе в Барселона, Испания от 27 май до 1 юни 2017 г.

 


Председателят на БАПЗГ Милка Василева с новоизбрания президент на ICN Анет Кенеди.

 

Бордът на директорите на ICN включва президентът Анет Кенеди (Ирландия), тримата вицепрезиденти – Памела Киприано (САЩ ), Тимбека Гуегва (Южна Африка) и Сан Рий Шен (Южна Корея), както и още 10 члена от различни страни.