НОВА КОМИСИЯ НА СЗО ЩЕ БОРИ НЕЗАРАЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Нова комисия в структурата на Световната здравна организация (СЗО) ще работи върху нова концепция за предотвратяване и справяне с незаразните болести. Органът се състои от държавни глави, здравни министри, експерти и представители на бизнеса, които ще набележат иновативни решения за “глобалния убиец” – заболявания като диабет, рак, сърдечно-съдови и белодробни проблеми, съобщи на 20.02.2018 г. Clinica.bg.

Седем от десет смъртни случаи годишно в глобален план се причиняват от незаразните заболявания, сочи статистиката на СЗО. Всяка година те отнемат живота на над 15 млн. души на планетата на възраст между 30 и 70 години – повече, отколкото успяват да “убият” инфекциите. Най-засегнати са бедните страни и тези с по-нисък от средния доход на глава от населението, защото не могат да осигурят ранна диагностика и достъп до адекватно лечение на пациентите. Трудно контролират и рисковите фактори, сред които са тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и заседнал начин на живот.
Експертният орган ще действа до октомври 2019 г., а в близките месеци ще разработи препоръки, които ще бъдат представени на Третата среща на високо равнище на Общото събрание на ООН по въпросите на незаразните заболявания, планирана за втората половина на 2018 година. Мерките ще бъдат обсъдени и по време на срещата “Глобално партньорство за устойчиво финансиране на незаразните заболявания”, организирано от СЗО, което ще се проведе от 9 до 11 април 2018 г. в Копенхаген.

Незаразните заболявания лесно могат да бъдат предотвратени, ако здравните власти по света предприемат адекватни мерки за борба с нездравословните навици, убедени са членовете на новата комисия към СЗО. Тя ще бъде управлявана съвместно от президентите на Уругвай – Табаре Васкес, на Шри Ланка – Майтрипала Сирисена, на Финландия – Саули Нийнистьо, заедно с министъра на здравеопазването на Руската федерация Вероника Сквортсова и бившия федерален министър на Пакистан Саня Нищар. Всички те ще се опитат да предпазят новото поколение от тютюна, вредния алкохол, нездравословните храни и захарните напитки.