НАЙ-ТЕЖКАТА ВОДНА КРИЗА В ИСТОРИЯТА НА ИНДИЯ

Индия страда от най-тежката водна криза в историята си, която заплашва живота на стотици милиони хора и излага на риск икономическия растеж, написаха експерти от държавен мозъчен тръст в доклад, съобщи на 08.07.2018 г. Investor.bg.

От Хималаите на север до пясъчните, опасани с палми плажове на юг, 600 милиона души, близо половината от населението на Индия, са изправени пред остър недостиг на вода, като близо 200 000 души умират всяка година от замърсена вода.

Местни жители се редят всеки ден на опашка с водосточни тръби, туби и кофи от цистерни – обикновено единствената опция за набавяне на вода за хората без сигурно, надеждно общинско снабдяване. Това занимание често е придружено от ръгане с лакти, блъскане и юмручни удари.В редките случаи, когато от кранчетата тече вода, тя често е мръсна, което води до болести, зарази, инвалидност и дори смърт, казват експерти.

Замърсяването на водата е значителен проблем, според доклада, като близо 70% от водата в Индия е заразена – проблем, който засяга трима на всеки четирима индийци и е причина за 20% от случаите на заболявания в страната.
Само една трета от отпадъчните води се пречистват, което означава, че каналните нечистотии се изливат направо в реки, езера и други водоеми – и в крайна сметка се озовават в подпочвените води. Междувременно земеделци и богати жители безконтролно извличат вода и това доведе до спад на подпочвените води до рекордно ниски равнища, заключават авторите на изследването.

Докладът прогнозира, че 21 големи индийски града, включително Делхи и IT центърът Бенгалуру, ще останат без подпочвени води до 2020 година, което ще засегна 100 милиона души.