НАД 378 000 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 В ЦЕЛИЯ СВЯТ

Над 378 000 са заразените с коронавируса в целия свят, близо 85 000 са оздравелите, съобщи БНТ.
Европейските страни затягат още повече дисциплината – Румъния ограничи придвижването през деня , а от утре възрастните над 65 години няма да излизат от домовете си. Франция официално е в извънредно санитарно положение. Мярката е за два месеца.
Италиански свещеник в градче край Бергамо разтърси хората със своята пожертвователност.72-годишният Джузепе Берардели отстъпил респиратора си на по-млад пациент след което починал. Смъртността в Италия е най-висока – около 10% от заболелите.
Великобритания посрещна първия си ден от националната карантина. Несъществените излизания са забранени, полицията ще може да разпръсва събирания на хора.
Близо 40 000 за заразените в Испания, 14% от тях са медицински работници. Ледена пързалка с олимпийски размери в Мадрид вече се използва за морга.
Във Франция заработи първата военнополева болница. Тя е в град Мюлуз и е за пациенти в тежко състояние.
В Русия дезинфекцират иконите и използват индивидуални лъжици за причастието.
Отец Константин, свещеник във Високо-Петровски манастир в Москва: „Ако затворим църквите нашите православни ще се паникьосат тъй като хората искат да се молят, ще се почувстват зле, ако видят всички църкви затворени.”
Не повече от петима души ще могат да присъстват на католическите меси в Полша.
В Румъния, хората не могат да напускат домовете си от 22:00 до 6:00 сутринта.
Учени в Оксфорд започнаха клинични изпитания на лекарство срещу СПИН и стероидно лекарство за лечение на COVID-19. Трети ден, в седем европейски страни се провеждат изпитания на четири експериментални терапии върху 3 200 пациенти.