НАД 20 000 СА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС В САЩ

Съединените щати изпревариха Италия в черната статистика и станаха държавата с най-много жертви на коронавируса, информира на 12.04.2020 г. БНР.

Последните данни на университета “Джонс Хопкинс” сочат, че над 20 000 са починалите в страната. Мрачният праг беше достигнат малко след като САЩ станаха и първата държава в света, която обяви над 2 000 починали пациенти за един ден.

Над 75 000 са починалите от COVID-19 в Европа, като 80% от тях са от Италия, Испания, Франция и Великобритания, сочат данните на Агенция „Франс Прес“.

Заразените на стария континент са 909 673. Общият брой на жертвите на пандемията в света е 109 133. Броят на починалите от коронавирусна инфекция за един ден в Испания се увеличи отново до 619, след три дни на спад. В страната, която е една от най-засегнатите от пандемията, вече има близо 17 000 смъртни случая. Увеличил се е и броят на новите случаи на инфекция, сочат официалните данни. Въпреки, че здравните власти в страната казват, че пикът на епидемията е достигнат, те призовават хората стриктно да спазват ограничителните мерки, въведени на 14 март. На испанците е забранено да излизат навън освен, за да отидат на работа, до супермаркет, до аптека или да разходят куче. Тези ограничения остават в сила до 25 април, а правителството вече обяви, че има планове да ги удължи с още две седмици. От утре в метрото и по жп гарите ще бъдат раздавани маски, тъй като някои компании отново започват работа след двуседмичен период на хибернация.