НАД 1000 ДУШИ СА ЗАРАЗЕНИТЕ С НОВИЯ КОРОНАВИРУС В ТОКИО

Над 130 души са заразените с коронавируса за едно денонощие в Токио. Това съобщи на 05.04.2020 г. БНР като се позова на обществената телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Агенция „Ройтерс”. Това е най-големият скок на броя на потвърдени новозаразени за един ден в японската столица, като общата бройка вече е достигнала над 1000 души. Токийските власти призовават хората да останат по домовете си, тъй като 13-милионният град отчита съществен растеж на броя на заразените през последните дни.

Управителката на префектура Токио Юрико Койке повтори тази сутрин в телевизионно предаване призива си да не се излиза без нужда.

В Япония не се отчита засега рязък скок на заразени, какъвто има в Европа, в САЩ и на други места. До петък заразените в Страната на изгряващото слънце бяха 3000, а починалите – 73.

Заради увеличението на потвърдените случаи на COVID-19 в Токио има все повече призиви централното правителство да обяви извънредно положение. За разлика от други страни японското правителство има ограничени правомощия за налагане на рестриктивни мерки.