НАД 1 000 383 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 В СВЕТА

За първи път Китай не съобщава за нов смъртен случай за вчерашния ден. Смъртността във Франция е рекордна, а в Испания се покачи след четири поредни дни на снижаване.

Заразените в целия свят вече са повече от 1 000 383. Починалите са близо 79 хиляди. Броят на излекуваните с всеки изминал ден се увеличава и вече доближава 300 хиляди. Това съобщи на 10.04.2020 г. БНТ.

Карантината във Франция изглежда дава резултати – от три дни насам тежките случаи са намалели, но за последните 24 часа са регистрирани най-много досега 833 смъртни случая. Страната е разделена на две – относително пощаденият от болестта Запад и претоварените почти над 100% реанимационни служби на Изток. Властите забраниха спортуването навън между 10 и 7 вечерта заради нарасналия брой на тичащите.

В Испания отчетоха ново покачване на смъртността след четири поредни дни на снижаване. Вчера са регистрирани 743 смъртни случая.

Планинско селце в Италия се превърна в своебразна лаборатория за изследване на вируса. Нерола е обградена от военни, жителите ѝ не могат да напускат домовете си, но всички ще бъдат изследвани. Шоколадовите великденски яйца, продавани в интернет, в Италия може да поскъпнат до 168%, предупреди асоциация на потребителите. А оперната звезда Андреа Бочели ще опита да повдигне духа на сънародниците си с изпълнение в катедралата в Милано на 12-и април, когато католиците празнуват Възкресение.

В Румъния десет новородени са с коронавирус. Смята се, че са заразени от персонала в болницата в Тимишоара, но бебетата не проявяват симптоми. Майките са с отрицателни проби.

Във Финландия провеждат избирателни тестове за антитела, за да имат пълна картина на заболяването. Болниците изпращат покани на случайно избрани граждани от всички възрасти по електронната поща. Досега са потвърдени 2 176 случая на COVID-19, 27 починали.

Извънредно положение влиза в сила в Япония от днес до 6-и май, съобщи министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Мярката засяга 40% от населението, в това число Токио.

Йемен съобщи днес за първи случай на коронавируса в страната. Той е установен в южна провинция под контрол на правителството, информира БНР като се позова на АФП.