МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА СА ПОД КАРАНТИНА

Милиони хора по света са под карантина заради коронавируса, след като броят на жертвите надхвърли 11 000 души, съобщи БНР на 21.03.2020 г.

Световната здравна организация предупреди младите хора, че не са недосегаеми и ги призова да спазват мерките за ограничаване разпространението на заразата.

Италия въведе нови ограничителни мерки, след като снощи отбеляза пореден мрачен рекорд от 627 починали за последното денонощие. Така общият брой на жертвите в страната надхвърли четири хиляди души.Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца нареди да се затворят обществените градини, паркове и други зелени пространства в цялата страна. Сперанца забрани и развлекателните и спортни дейности на открито.

Десет станаха жертвите на коронавируса в Гърция, броят на потвърдените случаи е близо 500, като 20 са в тежко състояние.

Бавария стана първата германска провинция наложила пълна карантина.

Във Франция са били глобени над четири хиляди души, неспазили забраната за излизане.

Нови рестрикции наложиха властите в американските щати в Илинойс, Калифорния и Ню Йорк. На над 70 милиона американци е наредено да не напускат домовете си без основателна причина.

Австралийските власти затвориха известния плаж Бонди бийч, след като жителите на Сидни пренебрегнаха препоръките за социално дистанциране и се стекоха на плажа заради необичайно топлото време. Здравният министър Грег Хънт заяви, че подобно поведение е неприемливо, след като броят на заразените в страната е вече близо 900 души. „Ситуацията не е идеална, притеснително е да се събират толкова хора заедно. Смятам, че целият свят ни гледа и си казва каква огромна грешка допускаме“, каза той.

Тайланд съобщи за 89 нови случая на COVID-19 само за ден, което е най-големият брой регистриран досега. В азиатската страна има един смъртен случай, а над 360 души са оздравели.

Китай няма за трети пореден ден нови случаи на зараза вътре в страната, регистрираните 41 случая на заболяването са на хора, пристигащи от чужбина.

Според Световната здравна организация ситуацията в Ухан, откъдето тръгна вирусът, е „лъч надежда“ за целия свят.