КИТАЙ ЗАПОЧВА ДА ПУБЛИКУВА ДАННИ ЗА БЕЗСИМПТОМНИ СЛУЧАИ НА COVID-19

От 1-ви април, сряда, Китай ще започне да пуска информация за броя на пациенти с коронавирус, които не показват симптоми на заболяване, като ще им определя карантина за 14 дни. Това заяви китайски здравен служител, след като азиатска държава стана свидетел на първото си, макар и слабо повишаване на заразените от пет дни насам, информира на 31.03.2020 г. БНР като се позова на Агенция „Ройтерс”.

Местните инфектирани в Китай постепенно намаляха, но в същото време се появяват нови случаи на COVID-19 сред пътуващите, които се връщат у дома в Китай. Това увеличава риска за съществуването на вирусоносители без симптоми на болестта и подклажда опасенията на китайската общественост, че хората биха могли да разпространяват коронавируса, без да знаят, че са болни.

Поради това, от 1-ви април ежедневният доклад на Националната здравна комисия на Китай ще включва за първи път подробности за такива случаи, заяви на брифинг Чан Цзинлъ, служител на комисията. Хората, които са в близък контакт с тях, са изправени пред 14-дневно медицинско наблюдение.

Безсимптомните (асимптоматичните) пациенти под наблюдение наброяваха до понеделник 1541, като 205 от случаите са идвали от чужбина, съобщи Комисията.

По-рано днес бяха представени ежедневните данни, според които в понеделник е имало 48 нови инфекции и един смъртен случай в континентален Китай, докато ден по-рано  броят на заразените беше 31. С това беше сложен край на четиридневния непрекъснат спад на броя на заразените с коронавирус. Всички нови случаи са били внесени, като количеството на подобни случаи в Китай е 771. Няма съобщения за нова инфекция на местна почва.

Много от тези внесени случаи са на студенти, които се връщаха от чужбина. Около 35 заразени китайски граждани все още учат в чужбина, като 11 вече са излекувани, заяви служителят на министерството на образованието Лю Цзин.

С оглед на безсимптомните случаи, които досега не влизаха в официалната китайска статистика, според правилата, наложени в разгара на епидемията през януари и февруари, обаче има страхове за втора вълна на инфекцията в Китай.

През миналата седмица проучване в британското медицинско списание Lancet Public Health препоръча на Китай да удължи затварянето на училищата и на работните места, тъй като по-ранното отпускане на ограничителни мерки може да доведе до втори пик на вирусното огнище през август.

“Китай забави предаването на вируса и по този начин премина един пик на вирусното огнище”, заяви Тарик Ясаревич, представител на Световната здравна организация, но предупреди: “Сега предизвикателството е да се предотврати възраждането на нови случаи на заразени”.

Към понеделник общият брой на заразените с коронавирус възлиза на 81 518 в континентален Китай, с официално оповестени 3 305 смъртни случая.