КИТАЙСКИ УЧЕНИ ОТКРИХА, ЧЕ НОВИЯТ КОРОНАВИРУС СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА И В ИНКУБАЦИОНЕН ПЕРИОД

Броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 80 души, след като 24 души починаха в провинция Хубей – епицентър на заразата, информира на 27.01.2020 г. Clinica.bg като се позова на Агенция “Франс прес”. Учените са открили, че заразата се разпространява и в инкубационния период, когато болните не знаят, че са инфектирани.

В провинция Хубей са регистрирани 371 нови случая на заболяването, с което потвърдените в Китай инфектирани надхвърлят 2300, по данни на централното правителство.

“Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни”, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравеопазване на Китай. Без симптоми човек може да не знае, че има инфекцията, но все пак ще може да я разпространи.

Китайски учени публикуваха серия от академични доклади в сп. „New England Journal of Medicine” за ранните си открития за новия коронавирус. Разпространени бяха и електронни микрографии. Данните сочат, че вирус 2019-nCoV е над 85% идентичен с ТОРС, посочва ръководителят на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу.
Проучванията потвърждават, че новият коронавирус се различава от разновидността предизвикала епидемията от ТОРС. Те принадлежат към различни клонове на семейство Коронавирус, предава Bulgarian.cri.cn.

Новите коронавируси вероятно се появява периодично при хората, поради широкото разпространение, голямо генетично разнообразие и честата рекомбинация на техните геноми, както и увеличеното взаимодействие между хора и животни, отбелязват учените. Според тях контролът върху разпространеното на 2019-nCoV трябва да се засили.