Китайският президент Си Цзинпин: ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ ПО-РЕШИТЕЛНИ МЕРКИ СРЕЩУ НОВИЯ КОРОНАВИРУС

Китайският президент Си Цзинпин обяви, че ще бъдат предприети “по-решителни мерки” срещу новия коронавирус, особено в епицентъра на огнището –  провинция Хубей, където има най-много заразени хора и най-голям брой смъртни случаи. Най-големият град в провинцията – Ухан, остава под блокада от 23 януари 2020 г., съобщи БНР на 10.02.2020 г.

От началото на епидемията това е първата официална поява на китайския президент пред обществеността. Си Цзинпин инспектира усилията на работещата общност в Пекин за овладяване на вируса, като посети местна болница, която предлага лечение на пациенти с коронавирус и проведе видеочат с медицинския персонал на “фронтовата линия” в град Ухан.

Носейки хирургическа маска, на китайския президент беше премерена температурата от обществен служител, като в същото време той махаше с ръка на хората, намиращи се в техните апартаменти, според кадри от държавния телевизионен оператор CCTV.

Си Цзипин заяви, че ситуацията около превенцията на вирусната епидемия е все още “тежка”, но подчерта, че Китай определено ще спечели борбата срещу епидемията от коронавирус, съобщават медии, позовавайки се на китайската държавна телевизия.

CCTV цитира Си Цзипин да казва, че Китай ще се стреми да изпълни своите икономически и социални цели за годината и да направи икономически корекции, за да сведе до минимум въздействието на вируса.

Той обеща ускоряване на разработването на лекарства, които да имат добри клинични ефекти срещу вируса. Китайският президент също така заяви, че ще предотврати мащабни съкращения на фона на вирусната епидемия.

Общият брой на потвърдените инфекции надхвърли 40 000, приблизително 99% от тях са в континентален Китай. Броят на жертвите на коронавируса надмина 900 – всички те, с изключение на две от жертвите, също са в Китай. Броят на възстановилите се от смъртоносния вирус хора пък достигна почти 3500.

 

Китайският президент Си Цзинпин