КИТАЙСКИТЕ ЗДРАВНИ ВЛАСТИ И СЗО ПРЕДСТАВИХА ПОСЛЕДНИ КОНСТАТАЦИИ ЗА КОРОНАВИРУСНАТА ЕПИДЕМИЯ

Китайската национална здравна комисия (NHC) и Световната здравна организация (СЗО) представиха последни констатации относно епидемията от коронавирус в Китай, информира на 24.02.2020 г. БНР.

Според съвместен екип от 25 експерти новият коронавирус не е мутирал значително, като вече са проучени негови 104 щама от различни места и 99,9% от тях са сходни по произход. През последните дни екипът на СЗО инспектира различни части на Китай, включително епицентъра на вирусното огнище – град Ухан, столицата на провинция Хубей.

Съветникът на СЗО д-р Сун Лян заяви в понеделник, че средната възраст на хората, потвърдени като заразени с коронавирус, е 51 години, като 80% от инфектираните с Covid-19 са на възраст от 30 до 65 години. Той добави, че процесът на възстановяване от болестта продължава две седмици при леките случаи и от три до шест седмици при тежките случаи. Д-р Сун Лян също така посочи, че докладваният спад с 80% на новозаразените в Китай е “реален”, като добави, че това се подкрепя от редица “убедителни полеви данни”.

По-рано в понеделник NHC съобщи за 409 нови случая на коронавирус в страната, което е по-малко от 648 случая ден по-рано. Китай започна да разхлабва транспортните забрани и забраните за пътувания, наложени през януари т. г., за да не се разпространи вируса. Повече от 20 китайски провинции, включително Пекин и Шанхай, отчетоха през последните 24 часа нулев брой нови инфекции, като това са най-добрите данни от началото на вирусната епидемия.

Повече от 3000 медицински служители в Китай са заразени от новия коронавирус, съобщи пък Лиан Ваннян от Китайската национална здравна комисия на съвместен брифинг за пресата с ръководителят на делегацията на СЗО в Китай Брус Ейлуърд. Заразените здравни служители са най-вече в град Ухан на провинция Хубей –  епицентърът на вирусната епидемия – като инфекциите вероятно се дължат на липсата на защитна екипировка и на умора, допълни той.

Според тежестта на клиничните случаи, регистрирани в Китай, по-леките случаи на заразени с Covid-19 са около 80% от всички, по-тежките са 13,8% и критичните са 6,1%.

Смъртността в национален мащаб в Китай е между 3% и 4%, но извън Ухан тя е около 0,7% от броя на заразените с коронавирус.

Брус Ейлуърд от СЗО също подчерта, че предприетите от Китай “невероятно тежки мерки” за справяне с коронавируса вероятно са предотвратили стотици хиляди нови случаи на заразени в страната.

Китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей заяви в понеделник, че в Китай е създадена ефективна ваксина срещу новия коронавирус, но тя все още се нуждае от допълнителни тестове.

Това изявление идва след твърдения на генералния директор на Световната здравна организация, че ще са необходими между 12 и 18 месеца, преди ваксината да е готова. По-рано този месец британски учени също започнаха тестове върху животни на ваксина срещу коронавируса.