ИСПАНИЯ ЗАБРАНЯВА ЕДНИ ОТ НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ГРЪДНИ ИМПЛАТНИ

Прекратяване на продажбата и изтеглянето им от търговската мрежа на гръдните импланти и тъканни експандери с текстурирана (грапава) повърхност (microcell и biocell), произвеждани от компанията Allergan, изисква Испанската агенция по лекарствата и санитарните продукти. Mедицинските центрове и здравните специалисти в страната трябва да спрат употребата им, информира на 21.12.2018 г. Redmedia.bg. Причината е, че нотифицираният орган за оценяване на медицинските изделия в европейския съюз GMED не е подновил сертификатите им за съответствие, т.нар СЕ-маркировка, която показва  дали отговарят на изискванията за безопасност, ефикасност и качество, определени в европейската регулация. Това съобщи пластичният хирург д-р Йордан Йорданов – член на испанската Асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия (SECPRE), която разпространи до своите членове тази информация. Този вид импланти са широко разпространени и в България, изтъкна специалистът.

Здравният регулатор във Франция още през ноември 2018 г. препоръча на лекарите там да спрат да използват текстурирани импланти и да извършват интервенции само с гладки.

Д-р Йорданов допълва, че фирмата производител е обявила, че ще изтегли имплантите от европейския пазар.

 „През последните няколко години на всички престижни световни форуми на пластичните хирурзи се дискутира темата за възможната връзка между текстурираните импланти и рядък вид рак – анапластичния едроклетъчен лимфом“, обяснява д-р Йорданов.

До март 2018 г. американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е получила общо 414 доклада за това заболяване, като 9 от тях са завършили със смърт. От тези доклади 312 включват детайлна информация за типа на имплантите.

Въз основа на данни от австралийско проучване, оповестено от Американската асоциация на естетичните пластични хирурзи, рискът от заболяването може да бъде обяснен със степента на текстурираност (грапавост) на имплантите.