ИЛРАНДЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ЗАБРАНАТА НА АБОРТИТЕ

Близо 70% от ирландците  подкрепиха отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността на референдум, който се състоя на 25 май 2018 г.  Малко над 30% гласуваха  против, съобщиха в деня на вота международни медии.
Активността на този референдум беше по-висока, отколкото на допитването за еднополовите бракове и на последните парламентарни избори.
Населението на страната беше попитано дали иска да отхвърли или да задържи част от конституцията, позната като „Осмата поправка”. Според този текст нероденото дете има същите права за живот като бременната жена.
„Благодаря ви, че гласувахте днес. Това е демокрацията в действие. Изглежда, че правим история”, написа премиерът на Ирландия Лео Варадкар.
До този момент законът в Ирландия беше толкова строг, че позволяваше прекратяване на бременност единствено ако животът на родилката е застрашен, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение или тежки заболявания на плода.
Референдумът е резултат от дебат на тема аборт, който продължава в страната от десетилетия. Това е шестият вот по темата.
“Осмата поправка” е въведена в Конситуцията на  Ирландия през 1983 г., припомня Clinica.bg. Ако тази поправка отпадне жените ще могат да прекъснат бременността си до 12-та седмица.
Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис коментира, че референдумът не е толкова за абортите, колкото за това как да се реагира на реалността. “Всеки ден в нашата страна най-малко девет ирландки отиват във Великобритания, за да прекъсват бременността си. Това е реалността”, изтъкна  Харис, цитиран от международните медии.