ИЗРАЕЛ ТЕСТВА ПРОТОТИП НА КОРОНАВИРУСНА ВАКСИНА ВЪРХУ ГРИЗАЧИ

Израел започна да тества прототип на ваксина срещу COVID-19 върху гризачи в своя биохимична лаборатория към Министерството на обраната, информира на 31.03.2020 г. БНР като се позова на съобщение на Агенция „ Ройтерс”.

На 1-ви февруари премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на Израелския институт за биологични изследвания (IIBR) да се присъедини към борбата срещу пандемията от коронавирус, като осигури облекчаване на секретността на лабораторията, което позволи тя да си сътрудничи с цивилни учени и частни фирми.

В изявление от кабинета на Нетаняху във вторник се посочва, че директорът на IIBR Шмуел Шапира го е информирал за “значителен напредък” в създаването на прототип на ваксина и че сега институтът “подготвя модел за започване на изпитание върху животни”.

Източник, запознат с дейностите на IIBR, каза пред „Ройтерс”, че вече се провеждат изпитания върху гризачи, но отказа да коментира вида на тези гризачи.

Предполага се, че лабораторията IIBR е работила по проекти за биологично и химическо оръжие, като властите в Израел нито потвърждават, нито отричат това.

В необичайни публични коментари главният ръководител на иновациите на IIBR Еран Захави заяви през миналата седмица, че институтът е насочил целия си фокус към новия коронавирус, като три групи се опитват да разработят ваксина срещу COVID-19, а други екипи проучват потенциалното лечение.