ИЗЛЕКУВАХА ВТОРИ ПАЦИЕНТ, БОЛЕН ОТ СПИН

След трансплантация на костен мозък на британски пациент, заразен с ХИВ вируса, повече не са открити следи от заболяването. За това информира БНР като се позовава на съобщение на списание „Нейчър“. Това е втори подобен случай по рода си.

През 2007 г. американецът Тимъти Рей Браун, известен навремето като „Берлинският пациент“ става първият човек, излекуван  с подобен метод.

Както и при случая с Браун, британският пациент също е бил лекуван от рак, като след трансплантацията на клетките са изчезнали симптомите и на двете заболявания. Макар и успешният случай да дава надежди, че СПИН може да бъде лекуван в бъдеще, експертите предупреждават, че все още е твърде рано да се говори за намиране на лечение.

Три години след операцията за присаждане на клетките от костен мозък и 18 месеца след спирането на лекарствата за СПИН, изключително прецизните тестове показват, че у така наречения „Лондонски пациент“ повече не се наблюдават симптоми на заболяването.

Изследователите не бързат да правят заключение, че пациентът напълно е излекуван от СПИН, като уточняват, че методът не е смятан за особено приложим при повечето заразени, но определено допринася съществено за откриването на лечение в бъдеще.

„Лондонският пациент“ е бил диагностициран през 2003 г., но е започнал да взема лекарства за контролиране на инфекцията през 2012 г. По-късно през 2012-а той развива раково заболяване, известно като лимфом на Ходжкин и през 2016 г. се съгласява на трансплантирането на клетки от костен мозък, за да бъде излекуван от рака. Лекарите са били  на мнение, че ако се намери подходящ донор, той може да бъде излекуван и от СПИН. И е бил намерен донор с генна мутация на естествена резистентност срещу вируса. Около 1% от хората, живеещи в Северна Европа, наследяват тази мутация и по този начин са имунизирани срещу ХИВ вируса.