Ескпертите на СЗО алармират: ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗАПОЧВАТ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Половината от всички психични заболявания започват от 14-годишна възраст, но в повечето случаи остават незабелязани и нелекувани. За това алармират експертите на Световната здравна организация в обширен материал, публикуван на електронната страница на организацията по повод Световния ден на психичното здраве. По традиция той се отбелязва всяка година на 10 октомври. Мотото на деня тази година е: “Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят”. 

Депресивните разстройства са третата водеща причина за заболеваемост в юношеска възраст, а самоубийството е втората най-разпространена причина за смърт при подрастващите и младите хора на възраст  между 15 и 29-години.

Експертите подчертават, че употребата на алкохол и наркотици сред юношите е важен фактор за рискови поведения като опасен секс или опасно шофиране. Хранителните нарушения също предизвикват сериозна загриженост, допълват те.

Специалистите по психично здраве напомнят, че юношеството и ранната зряла възраст са период от живота, когато младият човек е подложен на стрес от многото промени: смяна на училища, напускане на дома, записване в университет, завършване на образование, постъпване на работа.

“За много млади хора това са вълнуващи моменти. Но те могат да бъдат и периоди на стрес и опасения. В някои случаи, ако не бъдат разпознати и управлявани, тези чувства могат да доведат до психични заболявания. Разширяването на използването на онлайн технологии, което извън всякакво съмнение, носи много предимства, може да доведе и до допълнително напрежение, тъй като връзката с виртуалните мрежи по всяко време на деня и нощта нараства”, обясняват специалистите и допълват, че тези обстоятелства не трябва да бъдат пренебрегвани и подценявани.

Експертите призовават държавите и обществата да обръщат внимание на факта, че много младежи днес живеят в райони, засегнати от извънредни хуманитарни ситуации, като конфликти, природни бедствия и епидемии.

От СЗО са категорични, че превенцията започва с осъзнаване и разбиране на ранните предупредителни знаци и симптоми на психични заболявания. Родителите и учителите могат да помогнат за изграждането на умения за живот на деца и юноши, които да им помогнат да се справят с всекидневните предизвикателства у дома и в училище.

Психосоциалната подкрепа може да бъде осигурена в училищата и в другите общностни среди. Естествено е да се потърсят възможности да се въведе, подобри или разшири обучението на медицинските специалисти, за да могат те да разпознават и ранните отклонения в психичното здраве и да насочват нуждаещите се към специалист.