ЕПИДЕМИОЛОЗИ ОПРОВЕРГАХА ТЕОРИЯТА, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ ОТ УХАН Е СЪЗДАДЕН ИЗКУСТВЕНО

Eпидемиолози опровергаха теориите, че вирусът от Ухан е създаден изкуствено. “Никакви доказателства няма, че вирусът е създаден изкуствено”, коментира директорът на катедра Епидемиология и биостатистика в Университета на Хонконг Бен Коулинг, съобщиха от Vesti.bg.

За вируса беше съобщено от властите в Китай в последния ден на 2019 г. След известно време беше определено, че избухването на епидемия в град Ухан е предизвикано от коронавирус 2019-nCov, водещ до тежка пневмония .Загадъчната болест предизвика притеснения по целия свят, което беше съпътствано с много теории за появата на вируса. Епидемиологичните изследвания показаха, че първите заразени са имали контакт с пазар за месо от диви животни в град Ухан.

Директорът на извънредния технически институт за вирусни заболявания в Китай Тан Въндзъ посочва, че новият коронавирус на 90% напомня на коронавирус от организма на прилепи, обитаващи провинция Джъдзян.

Една от най-популярните конспиративни теории е, че вирусът е бил разработен в Уханския институт по вирусология, където изследват имунната система на прилепите, които са известни с това, че могат дълго да са носители на вирус, без да се разболяват. Според теорията, вирусът е бил изпуснат от лабораториите на института.

Завеждащият руската Научна лаборатория за екология на микроорганизмите Михаил Щелканов също определя подобни твърдения като неверни. Бен Коулинг подчертава, че една шеста от населението на Земята живее в Китай. “Не е много учудващо, че именно там се откриват болестите”, казва експертът.

Междувременни китайските здравни власти актуализираха данните за броя на заразените и починалите от коронавируса. Открити са 3235 нови случая, с което общият брой на заразените вече е 20 400. Общият брой на починалите в рамките на Китай се увеличи до 425. Най-силно засегнатата от вируса е провинция Хубей.