Експерти на УНИЦЕФ алармират: ПРИБЛИЗИТЕЛНО ЕДНО ОТ ТРИ ДЕЦА ПО СВЕТА ИМА ВИСОКИ НИВА НА ОЛОВО В КРЪВТА СИ

Приблизително едно от три деца по света има високи нива на олово в кръвта си, сочат данни от глобално проучване, информира Zdrave.net на 30.07.2020 г. като се позова на Агенция „Ройтерс“. Широкото замърсяване с олово излага на риск милиони млади хора, които в резултат на оловната интоксикация могат да развият тежки психически и физически увреждания,

Около 800 млн. деца са се оказали с нива на олово от 5 микрограма на децилитър или повече, показва обобщена информация от проучването, проведено от УНИЦЕФ и екологичната група Pure Earth. Тези нива се считат за достатъчно високи, за да нарушат нормалното развитие на мозъка, нервната система и жизненоважни органи като сърцето и белите дробове.

Световната здравна организация и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията  (CDC) призовават за реални действия, тъй като според доклада е ясна и основата причина –  неадекватното рециклиране на акумулаторите и насищането на околната среда със замърсители.

„Недвусмисленото заключение на това изследване е, че децата по света се тровят от олово в огромен и непризнат досега мащаб“, се казва в доклада, публикуван на 30-ти юли тази година.

В документа се цитира широк спектър от фактори, отговорни за високите нива на олово в кръвта на децата – от неадекватно рециклиране на оловно-киселинни батерии до използването на лющеща се оловна боя за боядисване на домове,  оловни отпадъци и замърсяване на храната, дължащо се на глазирани керамични съдове.

В доклада се посочва също така, че 95% от оловото от батерии се рециклира в САЩ и Европа, докато развиващите се страни нямат тази технологична възможност. Експертите припомнят, че колкото по-дълго токсинът остава неоткрит в кръвта, толкова по-висок е рискът от увреждане или смърт.