Експерти на СЗО предупреждават: СИТУАЦИЯТА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА МОРБИЛИ В АФРИКА И АЗИАТСКО-ТИХООКЕАНСКИЯ РЕГИОН Е СИЛНО ПРИТЕСНИТЕЛНА

Ситуацията с морбили в Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион е силно притеснителна, предупреждават експерти на Световната здравна организация и изследователи на разпространението на инфекцията. Случаи на морбили са започнали да се появяват масово в началото на тази година в новозеландския град Окланд, който е център за пътуване до и от малки тихоокеански острови, информира на 03.12.2019 г. Zdrave.net.

Д-р Хелън Петуис-Харис, инфекционист и специалист по ваксините от Университета в Окланд, алармира, че в общността има джобове, в които ваксинационното покритие рязко е спаднало и това прави овладяването на разпространението на болестта много трудно. Многото пътувания на хора от всички краища на света ги излагат на определена опасност, ако не са ваксинирани, пояснява тя.

„Става въпрос за това да бъдем наистина добри граждани на света, всички ние сме длъжни да бъдем отговорни и да направим всичко, което е по силите ни“, призовава д-р Петуис-Харис, цитирана от Агенция “Ройтерс”.

Малката тихоокеанска островна държава Самоа тези дни е затворила всички училища и е ограничила пътуванията по повод предстоящата Коледа във връзка с тежката ситуация с разпространението на морбили, съобщи Агенция “Ройтерс”, позовавайки се на правителствени източници. По данни на СЗО ваксиналното покритие в страната е едва 31%, а при последния взрив на инфекцията броят на смъртните случаи само за две седмици е нараснал 10 пъти и е достигнал 53 –  повечето от тези болни са деца.

Общият брой заболели вече надхвърля 3700 при население от около 200 000 души на островите. За силно религиозното население на държавата остава много тревожен  въпросът дали ще бъдат преустановени и църковните служби.

“Всички наши училища са затворени, националните изпити са отложени”, е съобщил   Ваватау Тауфао, генерален секретар на Християнската църква в Самоа, цитиран от “Ройтерс”. “Все още имаме църковни служби, но ако ситуацията се влоши още, ще трябва да ги спрем изцяло, Коледа е почти дошла”, е добавил той.

По информация от СЗО особено тревожна остава ситуацията във Филипините, Судан, Тайланд, Конго, Мадагаскар и от европейските страни – Украйна. Само преди месец Световната здравна организация за пореден път предупреди, че инфекцията се завръща, а броят на съобщените случаи се е увеличил с 300% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходната 2018 г. Регистрираните случаи на морбили в света са най-високите от 2006 г. насам, отчитат от СЗО.