ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ОБСЪДИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ПОМОЩИ В РАЗМЕР НА 37 МЛРД ЕВРО ЗА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

С огромно мнозинство Европейският парламент одобри извънредна процедура за дебат и гласуване на извънредните мерки, които предлага Европейската комисия. Европейския съвет трябва да обсъди освобождаването на помощи в размер на 37 млрд. евро за противоепидемични мерки, съобщи на 26.03.2020 г. БНР.

Както европейските лидери тази вечер, така и евродепутатите взимат решенията дистанционно във видеоконференции.

Мерките, които евродепутатите допуснаха до пленарна зала, са свързани със спирането на празните полети, мобилизиране на инвестиции за здравните системи и отделни сектори на икономиката на страните-членки, както и за оказване на финансова помощ на страните-членки и страните, кандидатстващи за членство, сериозно засегнати от кризата. Очаква се самото гласуване да стане факт късно тази вечер.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа е показала сериозно разединение в началото на разпространението на заразата: „Когато наистина имаше нужда Европа да е тук, за да си помагаме взаимно, първоначално твърде много хора гледаха само себе си. Когато Европа се нуждаеше отчаяно от единен дух, твърде много нации дадоха отговор от типа “само за мен”. Когато Европа трябваше да докаже, че не е единна само когато грее слънце, а и когато се развихри буря, твърде много отказаха да споделят чадъра си. И не беше необходимо да мине много време, за да усетят някои от тях последствията от некоординираните си действия.“

В по-голямата си част представителите на различните политически групи в Европарламента подкрепиха призива за единство.

Лидерите на страните членки също заседават днес.