ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ И СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕС МОБИЛИЗИРАХА 2,77 ТРИЛИОНА ЕВРО ЗА БОРБА С ПАНДЕМИЯТА

Европейските институции и страните-членки мобилизираха до този момент рекордните 2,77 трилиона евро за борба с пандемията от коронавирус. Сумата бе обявена вчера от нейния председател Урсула фон дер Лайен, информира на 03.04.2020 г. БНР. Стана ясно, че Европейската инвестиционна банка разглежда нова инициатива. От Eвропейската комисия поясниха, че 430 милиарда евро са резултат от мерките, които националните правителства предприеха в рамките на обявената гъвкавост на правилата за бюджета на ЕС.

На 20-и март бе задействана обща дерогационна клауза на Пакта за стабилност и растеж. В сряда пък бе обявена схема за подкрепа на краткосрочна заетост в размер на 100 милиарда евро. 2,24 трилиона евро е сумата от националните мерки за ликвидност, одобрени по новите правила, схеми и регламентите на ЕС за държавната помощ.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в полза на хората, Валдис Домбровскис обяви нова инициатива на Европейската инвестиционна банка по време на разговор с европейските граждани в социалните мрежи: „Бордът на Европейската инвестиционна банка се събира, за да обсъди нова програма. Тя ще позволи да се осигурят 200 млрд. евро под формата на заеми за европейските фирми и малки и средни предприятия, което ще им даде възможността да продължат дейността си, както и да се възстановят икономически“. 

Европейската комисия е отменила част от митата върху вноса на медицински апарати и оборудване от трети страни. Новината съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен: „Това е добра мярка за болниците и за благотворителните организации, например. Това е нашият принос за облекчаване на ценовия натиск върху медицинското оборудване и защитните облекла. Това е временна мярка, която ще се прилага най-малко през следващите 4 месеца, дори повече, ако се наложи“.