ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПРИЕМЕ ПАКЕТ ОТ ТРИ ДИРЕКТИВИ ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ

Пакет от три директиви ще приеме Европейската комисия (ЕK) за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференцията под надслов “Нова сделка с потребителите”, която се проведе в София на 30 април 2018 г. Проявата е част от програмата на Българското председателство на Европейския съюз, съобщи на 30.04.2018 г. Redmedia.

“Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки”, заяви от трибуната на конференцията  еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова. В допълнение тя поясни: “Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката за проверяване и за изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани”.

От своя страна министърът на земеделието и храните Румен Порожанов допълни, че докато чакаме европейските директиви в областта, ще преразглеждаме и местните регламенти за качество на храните.

Новият пакет от мерки на ЕК е разработен след проучване на политиките за защита на потребителите и след като е отчетен факта, че те доказано са в по-слаба позиция в сравнение с производителите, обясни едврокомисарят. Тя бе категорична, че комисията възлага много надежди на българското председателство да ускори работата по законодателния проект, който предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество и хармонизация на санкциите.

“Европейското законодателство срещу двойния стандарт на храните не може да влияе върху цените на хранителните стоки”, категорична бе еврокомисар Вера Йоурова.

Тя се спря на този аспект на темата заради констатациите, че на българския пазар стоки от един и същ световен бранд се продават по-скъпо отколкото в Германия и Италия. Еврокомисарят обаче не даде подкрепата си за идеята на националния омбудсман Мая Манолова, която предложи да бъде създаден един общ европейски контролен орган -“ОЛАФ за измамите при храните”.

До края на 2018 г. Общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, което се провежда по единна европейска методика, посочи още комисар Вера Йоурова. По нейните думи Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните, като целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими. След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, обясни еврокомисар Йоурова и даде пример с перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари.