ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РЕШИ ДА СЪЗДАДЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕЗЕРВ ОТ МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ

Европейската комисия реши да създаде стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, за подпомагане на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19, предаде пресслужбата на институцията. В него ще има апарати за обдишване, предпазни маски, ваксини, лекарства и лабораторни консумативи, информира на 19.03.2020 Clinica.bg.

Това е първият по рода си подобен резерв. Първоначалният бюджет на ЕС за него е 50 милиона евро. Предстои обсъждане за още 40 млн. евро. Очаква се решението да влезе в сила на 20.03.2020 г. Държавите, които искат да поддържат резерва, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от ЕК. С тях ЕК ще покрива 90% от разходите за резерва, а останалите 10% се поемат от съответната страна.

От ЕК уточняват, че rescEU е част от Механизма на ЕС за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита с оглед на по-доброто предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия.

Към днешна дата в Механизма участват всички държави-членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От създаването му през 2001 г. до този момент Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан в отговор на повече от 330 искания за помощ в ЕС и извън него.