ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НОВ ФИНАНСОВ ПАКЕТ В РАЗМЕР НА 232 МЛН. ЕВРО ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА КОРОНАВИРУСА

Европейският съюз обсъжда различни сценарии за развитието на ситуацията с коронавируса, коментира пред журналисти еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич, цитиран от световните агенции. В отговор на въпрос дали общността обсъжда възможност за ограничаване на придвижването в Шенгенското пространство, Ленарчич каза, че Световната здравна организация не е отправяла препоръки за прекратяване на придвижването, в това число и с влакове. Днес по-късно ще се състои и заседание на Комисията по здравеопазване на ЕС, информира Zdrave.net на 24.02.2020 г.

По-рано тази сутрин Европейската комисия  обяви днес нов финансов пакет за овладяване на коронавируса на стойност 232 милиона евро. Част от тези средства  ще бъдат разпределени незабавно за различни сектори, а останалите ще бъдат отпуснати през следващите месеци. След като стана ясно сложната ситуация в Италия и утежнената обстановка там, Европейската комисия обяви, че засилва подкрепата си за държавите-членки в контекста на текущата работа по подготовка, действия в извънредни ситуации и планиране на реакцията. Новото финансиране от ЕС ще помогне за откриване и диагностициране на заболяването, за грижи за заразени хора и за предотвратяване на по-нататъшно предаване в този критичен момент, подчертаха оттам и представиха конкретни числа за траншовете, които ще бъдат разпределени.

114 млн. евро от одобрените от ЕК средства ще подкрепят Глобалния план за готовност и реакция към СЗО. Това има за цел да засили готовността за извънредни ситуации, свързани с общественото здраве и ответната работа в страни със слаби здравни системи и ограничена устойчивост.

Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС. 15 млн. евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение. 100 млн. евро, от които 90 млн. евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина и 10 млн. евро – за изследователски проекти в областта на епидемиологията, диагностиката, терапията и клиничния мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.  3 млн. евро по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС са предвидени за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.