Европейската комисия препоръчва: ДЕЦАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ИЛИ В УЧИЛИЩЕ

Децата да се ваксинират срещу най-опасните заболявания в училище или в детската градина. Това е една от 20–те препоръки, които Европейската комисия (ЕК) публикува в рамките на Еворопейската имунизационна седмица, информира Clinica.bg. Идеята е да се въведат рутинни проверки на ваксиналния статус и възможност за редовни имунизации там, където децата и възрастните са в големи групи – в учебните заведения и на работните места.

Ако хлапетата се ваксинират срещу опасните заболявания в детската градина, би могло да се избегне моментът, при който родителят отказва да заведе детето си при личния лекар, за да му постави нужната имунизация. Това на свой ред ще обезсили и антиваксиналните движения в Европа, заради които на Стария континент все още върлува епидемия от морбили.
Ниският имунизационен статус на една държава-членка излага на риск здравето и безопасността на гражданите в целия ЕС. Сътрудничеството в тази област е в наш общ интерес. Да предпазим нашите деца, като ги ваксинираме”, призова еврокомисарят по на здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.
Представените 20 препоръки отговарят и на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. В своето обръщение за състоянието на ЕС през 2017 г. той настоя да се предприемат действия за подобряване на ваксинационното покритие

и да се гарантира, че всеки в ЕС има достъп до имунизация.

В тази връзка ЕК апелира държавите-членки да разработят и изпълнят национални и/или регионални планове за ваксинация до 2020 г., а “летвата” за ваксиналното покритие за морбили да се вдигне до поне 95% от популацията. Друга препоръка предвижда създаване на обща имунизационна карта и възможност данните от нея да бъдат споделяни по електронен път отвъд националните граници. За да се намалят рисковете от недостиг на ваксини пък, ЕК предлага да се създаде единно европейско хранилище за данни. Идеята е то да съдържа информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да се улеснят възможните доставки и да се избегнат липси. Мерките предвиждат още обучение на всички здравни работници, които бият инжекции срещу опасните заболявания, и създаване на информационен портал за ваксинациите до 2019 г.

ЕК предлага и формиране на „Коалиция за ваксинациите”, обединяваща европейските сдружения на здравните работници и учащите в тази област. Нейната мисия ще бъде да предотвратява разпространението на невярна информация за имунизациите и да развенчае всички митове за тях. Друга мярка пък е насочена към създаването на европейска система за информационен обмен, която да спомогне за изготвянето на единен имунизационен календар на ЕС до 2020 г.