ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДСТАВИ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПЛАН ЗА 25 МЛРД. ЕВРО В ОТГОВОР НА КОРОНАВИРУСА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви допълнителните мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това. Това стана след проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС, информира на 11.03.2020 г. Zdrave.net като се позова на съобщение на пресслужбата на ЕК.

“Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки. ЕК събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.

Анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение, които били от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването. Подсилване на европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса, като вече били мобилизирани 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение”, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

По отношение на икономиката ЕК ще действа приоритетно на макроикономическо равнище.

„Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ. Доволна съм, че лидерите призоваха за такава координирана стратегия. Комисията ще даде своя принос без забавяне. Работя по следните мерки за подкрепа на усилията на държавите членки – гарантиране, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея и пълноценно използване на гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж“, допълни председателят на ЕК. Конкретните идеи ще бъдат представени пред Еврогрупата следващия понеделник.

И в двата аспекта ще изясним много бързо правилата на играта за държавите – членки. Накрая, ще предложа Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро. За постигането на тази цел ще предложа на Съвета и Европейския парламент тази седмица да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. Ще създам работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че парите започват да се насочват през следващите седмици“, завършва изявлението си Фон дер Лайен.