ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ СРЕДСТВАТА ЗА РЕПАТРИРАНЕ И ЗАПАСЯВАНЕ С МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА

Европейската комисия предложи да се осигурят 75 милиона евро от бюджета на Европейския съюз за подпомагане на държавите-членки да репатрират граждани на ЕС и за увеличаване на бюджета на RescEU за запасяване с медицинско оборудване.

С това предложение на Европейската комисия ще бъде увеличен общият бюджет за първия по рода си запас от медицинско оборудване в rescEU (апарати за вентилация, защитни маски и основно медицинско оборудване) до 80 милиона евро, информира на 27.03.2020 г. БНТ.

Благодарение на полетите с цел репатриране, организирани по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС и съфинансирани от ЕС, в Европа от началото на епидемията  бяха репатрирани 2312 души от Китай, Япония, САЩ, Мароко, Тунис, Грузия, Филипините и Кабо Верде. През следващите дни са планирани още 80 полета с цел репатриране.

По силата на Механизма на ЕС за гражданска защита въз основа на принципа на солидарност Евросъюзът допринася за разходите за полети с цел репатриране, които превозват граждани на повече от една държава членка.

Сега Европейският парламент и Съветът на ЕС се приканват да одобрят бюджетните промени възможно най-бързо, за да се гарантира, че средствата се насочват там, където нуждите са най-неотложни.