ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОСИГУРЯВА ОЩЕ 37.5 МЛН. ЕВРО ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА COVID-19

Европейската комисия осигури допълнителни 37.5 млн. евро, за да финансира спешно научни изследвания, насочени към разработването на ваксина, лечение и диагностика на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресслужбата на ЕК. Това действие е част от координирания отговор на ЕС на заплахата за общественото здраве, свързана с новия коронавирус, уточниха оттам.

С допълнителната сума от програмата „Хоризонт 2020“ комисията увеличава до 47.5 млн. евро размера на спешната покана за представяне на предложения, която бе отправена публично през януари с цел борба с епидемията от COVID-19 . Тази стъпка позволи в бърз порядък да бъдат избрани 17 проекта, в които са ангажирани 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него.

Те ще започнат работа по разработването на ваксини, нови терапии, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

По този повод Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: „Извънредното финансиране от „Хоризонт 2020“ дава възможност на изследователите да започнат незабавно работа за справянето с епидемията от коронавирус на няколко фронта. Бързото мобилизиране на изследователската общност ни дава нова надежда, че скоро ще се доближим до нашата цел, а именно да спрем разпространението на вируса“.

По думите на комисар Габриел в момента ЕК договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните бенефициери. 17-те проекта ще работят върху:

  • разработване на нови ваксини,
  • бързи тестове за диагностика на място,
  • нови терапии,
  • подобряване на епидемиологията и общественото здраве,
  • подобряване на готовността и отговора при епидемии.