Европейската комисия: НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ АНТИМАЛАРИЙНОТО ЛЕКАРСТВО Е ЕФЕКТИВНО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

Европейската комисия заяви във вторник, че няма доказателства, че антималарийното лекарство, което президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като потенциално чудодеен лек срещу COVID-19, е ефективно срещу болестта, причинена от новия коронавирус, съобщи на 31.03.2020 г. БНР.

Преди дни Тръмп каза, че антималарийно лекарство хидроксихлорохин може да бъде сред “най-големите промени в играта в историята на медицината” заради потенциалните му позитивни ефекти срещу коронавируса.

“Ефективността на хидроксихлорохин при лечението на пациенти с COVID-19 към днешна дата не е доказан”, заяви във вторник говорител на Европейската комисия, коментирайки вътрешно становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Говорителят EK заяви, че няма данни нито за положителните ефекти на хлорохин, нито на друго лекарство срещу малария, което също се тества за евентуалната му употреба срещу коронавируса.

Американските здравни власти посочиха миналия четвъртък хидроксихлорохина като защитен лекарствен ресурс, след като Тръмп подписа изпълнителна заповед за предотвратяване на презапасяване с него и покачване на цените.