ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ОДОБРИ ПЪРВАТА ВАКСИНА СРЕЩУ ВИРУСА ЕБОЛА

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency – ЕМА) разреши използването на първата ваксина срещу вируса ебола за хора над 18-годишна възраст. Това стана възможно след успешното тестване на препарата в Конго, където са регистрирани най-много от случаите на заболяването. Това съобщи на 22.10.2019 г. Clinica.bg като се позова на “Ройтерс”.

Опасната вирусна хеморагична треска, открита за първи път в Конго през 1976 г., се разпространява чрез директен контакт с телесни течности и обикновено убива приблизително половината от тези, които заразява.

Одобряването на ваксината срещу разпространената в Африка вирусна хеморагична треска се смята за триумф на медицинската общност. Съвсем скоро ваксината ще се продава в целия Европейски съюз.

Препаратът е приложен на 16 000 жители на Конго. Наблюденията показват, че ефективността му е много висока и осигурява защита от бързо разпространяващия се вирус.

В средата на миналата година от вируса ебола в Конго загинаха 2157 души. Разразилата се през 2014-2016 г. епидемия на болестта в Западна Африка взе живота на повече от 11 000 души, припомни ЕМА.

Световната здравна организация приветства решението за прилагане на ваксина срещу вируса ебола. “Разрешението за първата в света ваксина срещу ебола е триумф за общественото здраве и свидетелство за безпрецедентното сътрудничество между редица експерти в световен мащаб”, коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейeсус.

Предстои одобрение на ваксината и в САЩ.