ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ОБЯВИ МЕРКИ СPЕЩУ ПРЕДОЗИРАНЕ НА МЕТОТРЕКСАТ-СЪДЪРЖАЩИ МЕДИКАМЕНТИ

Европейската агенция по лекарствата обяви нови мерки при употреба на метотрексат-съдържащи лекарства. Причината е грешки в дозирането, каквито са допуснати при някои пациенти, които са приемали такива медикаменти всеки ден, вместо веднъж седмично, информира на 23.07.2019 г. Zdrave.net като се позовава на съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата. И макар рисковете от това да са сериозни и добре известени, продължават да се съобщават такива грешки.

Новите предписания са препоръчани от Комитета за безопасност на Европейската агенция по лекарствата – PRAC. Те предвиждат ограничение относно това кой може предписва тези лекарства. В тази група влизат само квалифицирани лекари с опит в употребата на метотрексат-съдържащи лекарствени продукти. На опаковките на лекарствата предупрежденията трябва да бъдат по-открояващи се и забележими, гласят още новите мерки.

За да се подпомогнат пациентите в придържането към еднократно седмично приемане на лекарството, таблетките метотрексат, предназначени за дозиране веднъж в седмицата ще се предлагат като блистери вместо в досега използваните контейнери или бутилки.

Медикаменти с активно вещество метотрексат се изписват при остър ревматоиден артрит при възрастни пациенти; тежък псориазис, когато отговорът към други терапии, като фототерапия, PUVA-терапия и ретиноиди е незадоволителен, тежък псориатичен артрит при възрастни пациенти. Медикаментът е и цитостатик – поддържаща терапия при остра лимфоцитна левкемия.

Неправилното приложение на метотрексат може да причини сериозни нежелани реакции, включително такива с фатален край. Предозирането с метотрексат може да доведе до тежки токсични реакции. Най-често наблюдаваните симптоми при тези случаи са били хематологични и гастро-интестинални оплаквания. Симптомите включват лесни насинявания или кървене, необичайна отпадналост, язви в устната кухина, гадене, повръщане, кървави или черни изпражнения, отхрачване или повръщане на кръв, като утайка от кафе.