ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВАТА ПРЕПОРЪЧВА ДА ОДОБРЕНИЕ 66 НОВИ ЛЕКАРСТВА

Европейската агенция за лекарствата (European Medicines Agency – ЕМА) препоръчва одобрението на 66 нови лекарства. Около половината от тях – 30 са имали ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС. Това става ясно от доклада на Европейската агенция за лекарствата за 2019 г. Отрицателните становища са 4. За това информира на 15.01.2020 г. Clinica.bg.

Препоръчаните за одобрение медикаменти са приложими в лечението на рак, неврология, ендокринология, имунология, съдречно-съдови заболявания, хематология, инфекции и др. В доклада е отбелязано и одобрението през октомври 2019 година на първата в историята ваксина против вируса ебола.

Европейският регулативен орган даде разрешение след успешното тестване на имунизация в Конго. Одобряването на ваксината срещу разпространената в Африка треска се смята за триумф на медицинската общност. „Иновативните лекарства са от съществено значение за развитието на общественото здраве, тъй като носят нови възможности за лечение на определени заболявания”, изтъкват от ЕМА.

След като лекарството е разрешено от Европейската комисия и се предписва на пациенти, EMA и държавите-членки на ЕС непрекъснато наблюдават неговото качество, съотношението полза – риск и предприемат регулаторни действия, когато е необходимо. Мерките могат да включват промяна в информацията за продукта, спиране или изтегляне на лекарство или изтегляне на ограничен брой партиди.