ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ НАСТОЯ ЗА ЗАДЪЛБОЧЕНА ОЦЕНКА НА ЗДРАВНИЯ РИСК ПРИ СМЯНАТА НА ЗИМНО И ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ

В резолюция Европейският парламент призова да бъде направена задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо, съобщи на 12.02.2018 г. БНР.

Директивата, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирани дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС.  Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Евродепутатите намират, че множеството направени проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат за негативни последствия върху здравето на хората от промяната на времето. В същото време те не отричат, че има такива индикации и именно това доведе до днешното решение вместо очакваното – да се препоръча премахването на тази смяна.

Вчера евродепутати от всички парламентарни групи настояха да се прекрати смяната на времето с мотива, че то се отразява негативно на здравето на хората.

Членът на Европейската народна партия и председател на комисията по правни въпроси Павел Свобода съобщи, че има много искания от различни страни-членки тази практика да се прекрати. Евродепутатът от партията на Зелените/Свободен европейски алианс Хейди Хаутала мотивира необходимостта от тази мярка с вредите, които смяната на времето нанася върху здравето на хората.

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц предупреди: “Нека отново да подчертая, че промяната на времето трябва да бъде в съответствие с европейските правила. Некоординирана промяна на времето ще създаде много сериозни проблеми за функционирането на нашия вътрешен пазар, особено в транспортния сектор. Това решение трябва да се вземе от страните-членки, а не трябва да им бъде налагано от Европейския съюз. Предложението за оценка от страна на Европейската комисия, според мен и моята група, е излишно харчене на парите на данъкоплатеца и то в момент, когато имаме далеч по-важни проблеми, върху които да се фокусираме.”