ЕВРОКОМИСИЯТА ПЛАНИРА 250 МЛН. ЕВРО ЗА ПЛОДОВЕ И МЛЯКО В УЧИЛИЩАТА

Европейската комисия планира отново 250 млн. евро за схемата “Училищен плод и мляко”. Очаква се Брюксел да приеме одобрените суми за всяка от страните-членки на ЕС, съобщи на  19.03.2018 г. БНР. В България сумите, с които се финансира доставката на плодове и млечни продукти в учебните заведения се формират от европейския бюджет с национално съфинансиране. За последната учебна година за целта са отделени близо 20 милиона лева, с които 456 000 деца получават безплатно плодове и млечни продукти, каза в интервю за “Преди всички” Игор Георгиев от Фонд “Земеделие”:
“По разпределените количества продукти са 3546 тона плодове и зеленчуци, 3809 тона мляко и млечни продукти. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат пресни и да отговарят на изискванията за качество на пресни плодове и зеленчуци,  като съответно се забранява разпределянето в учебните заведения на генетично модифицирани плодове и зеленчуци”.
Млечните продукти, които децата получават, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт, каза още експертът от Фонд “Земеделие” Игор Георгиев.

Снимка: Петя Генова