ДО 2500 ЕВРО ГЛОБА ЗА ОТКАЗ ОТ ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ МОРБИЛИ ОДОБРИХА ГЕРМАНСКИТЕ ДЕПУТАТИ

Германският парламент гласува задължителната имунизация на децата срещу морбили миналата седмица. Това стана близо седем месеца след като в началото на май германският здравен министър Йенс Шпан внесе в парламента законопроект за това. Законът за защита срещу морбили ще влезе в сила през март 2020 г. и родителите на деца, които не попадат сред изключенията по медицински причини, могат да бъдат глобени до 2500 евро, ако не ваксинират децата си, информира на 10.12.2019 г. Zdrave.net като се позова на сайта Upworthy.com.

През последните години случаите на морбили се увеличават както в САЩ, така и в Европа.

Ситуацията е особено тревожна в Европа, където Световната здравна организация отчете близо 90 000 случая на заразяване и 37 смъртни случая през първите шест месеца на 2019 г. За сравнение – през 2016 г. заболелите бяха 5 273. Украйна е начело в печалната класация с повече от 54 000 заразявания и 18 смъртни случая.

Германският здравен министър Йенс Спан определи закона като „защита на децата“. „Инфекцията срещу морбили е ненужна заплаха през 2019 г.“, коментира той и допълни: „Става въпрос за защитата на най-слабите, малките, които не могат да бъдат имунизирани до края на първата година от живота си.”

Германският парламент одобри законопроекта с 459 гласа „за” и 89 „против”. Въздържаха се 105 депутати. Според документа родителите, които не могат да докажат, че са ваксинирали децата си срещу морбили до 1 август 2021 г., или тези, които отказват да направят имунизацията, ще бъдат глобявани. Изключение правят тези деца, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Съгласно закона учителите, работещите в детските градини, служителите в болниците и живеещите в приютите за бежанци също ще трябва да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Скорошно проучване установи, че 79% от населението в света вярва, че ваксините са безопасни. Що се отнася до скептиците европейците са най-недоверчиви към ваксините – като 16%  се съмняват в безопасността на ваксините.