ДЕВЕТ ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАЯ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В КИПЪР

Девет потвърдени случая на заразени с вируса на западнонилска треска, един от които е завършил със смърт, са регистрирани досега в Кипър. Това съобщи Министерството на здравеопазването на страната, информира БНР. Заразените са в районите на Никозия, Фамагуста и Ларнака, в централната и източната част на острова. Четирима от тях все още се намират в болница за лечение, други четирима са подобрение и са изписани. Един възрастен човек е починал.

За първите случаи на вируса на острова бе съобщено точно преди месец. Инфекцията започна от окупираните северни територии, където имаше и смъртен случай.

Съвместният двуобщностен комитет за здравеопазване, в който участват представители на кипърските гърци и кипърските турци, заседава в началото на август специално заради новата епидемична обстановка на острова. Министерството на здравеопазването на Република Кипър посочи, че е предприело засилени мерки срещу разпространението на вируса. То е в много добро взаимодействие с лекарите-специалисти в страната, със здравни институции, научни институти и лаборатории в Гърция и ЕС, се подчертава в изявлението му.

Преди седмица българското Министерство на здравеопазването съобщи за случай на вируса у нас, внос от Кипър. Заболелият 48-годишен български гражданин от област Пазарджик е развил клинични симптоми на заболяването на средиземноморския остров, където през последните два месеца е работил в строителството.