ГЕРМАНИЯ ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА МЕДИЦИНСКИ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Германия забрани износът на средства за медицинска защита, за да избегне недостига на маски, ръкавици и защитни костюми в момент, когато мецитите и властите се опитват да ограничат разпространението на силно заразния коронавирус. Това заявиха в сряда официални немски представители, съобщи на 04.03.2020 г. БНР като се позова на Агенция “Ройтерс”.

Решението е взето от сформираната преди време правителствената спешна група за борба с епидемията от коронавирус, като самата забрана за износ влиза в сила незабавно, заяви говорител на икономическото министерство на Германия. Министерството на здравеопазването пък обяви, че забраната за износ се прилага за всички видове средства за медицинска защита, включително защитни дихателни маски, медицински ръкавици и защитни костюми. “Изключения са възможни само при строги условия”, уточниха от министерството.

Федералното правителство на Германия също така реши да закупи медицински средства за защита, за да осигури на болниците и лекарските кабинети в цялата страна необходимото оборудване.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви пред Бундестага, че епидемията от коронавирус се е превърнала в глобална пандемия. Той подчерта, че следващите няколко дни и седмици ще бъдат много предизвикателни за Германия. “Едно е сигурно: все още не е достигната пиковата точка на разпространение на вируса”, посочи Йенс Спан пред немските депутати.

Към днешна дата Германия отчита 240 случая на коронавируса Covid-19 след 196 във вторник, като поне засега не се съобщава за починал от заразата пациент.