В УНГАРИЯ БЯХА РЕГИСТРИРАНИ 210 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ

Унгария съобщи че потвърдените случаи на коронавируса в страната са се увеличили с 210 до 1190. Това е най-големият ръст за денонощие в страната от появата на заразата, информира на 10.04.2020 г. БНР като се позова на Агенция ”Ройтерс”.

Правителството на премиера Виктор Орбан удължи на 9-ти април националната карантина, като не постави краен срок. Той призова гражданите да спазват заповедите въпреки празниците за католическия Великден.

Кризата представлява най-голямото предизвикателство за Орбан, който управлява над 10 години. Неговият отговор на епидемията – да управлява с укази за неопределено време, вече предизвика критиките на Европейския съюз.

Данните на правителството сочат, че досега от коронавируса в Унгария са починали 77 души. Сред обявените днес новозаразени са 151 души в дом за възрастни хора в Будапеща, от които 7 са починали. Правителството посочи, че броят на случаите на COVID-19 в дома, който е с капацитет над 500 души, може да се увеличи, тъй като продължават лабораторните тестове.

Почти половината от потвърдените случаи на COVID-19 са в столицата Будапеща. Правителството призова хората да спазват ограниченията за придвижване през празничния уикенд.

В последните дни в страната е топло пролетно време и унгарците търсят разтуха в паркове, градини. Кметове и общински съвети ги призоваха да стоят далеч от тях.

В редица райони местните власти предприеха мерки, които ограничават достъпа до такива обекти, включително затваряне на паркингите около тях.